UX Design: Navigatie

Als het gaat om het bouwen van een geweldige website wordt vaak het belang van de navigatie onderschat. Een slechte navigatie kan je veel potentiële klanten laten mislopen.

Neem bijvoorbeeld de volgende situaties:

Wil je weten hoe je deze fouten kan voorkomen? Wij geven je 4 pointers om een gebruiksvriendelijke navigatie te creëren. 

1. Wees kieskeurig met het aantal links in je navigatie

Als je te veel links in je navigatie hebt kan dat overweldigend zijn voor je bezoekers. Website bezoekers willen snel een antwoord weten op wat zoeken. 

Te veel navigatie links vereisen maakt het te moeilijk om erachter te komen wat je bedrijf doet. Maak het makkelijker voor bezoekers door onderwerpen te groeperen met sub navigaties.

Één zin die het probleem goed beschrijft is: “Als alles belangrijk is, is niets belangrijk”.
Wees dus kieskeurig over wat je belangrijk maakt.

2. Gebruiksvriendelijkheid voorop 

Ik begrijp dat je website er mooi uit moet zien. Maar het uiterlijk van je website mag nooit concurreren met het vermogen van je gebruikers om je website daadwerkelijk te gebruiken.

Je navigatie moet geen test zijn voor het motoriek van je gebruiker. Als het voor hen moeilijk is om te gebruiken doe jij iets verkeerd. 

Hulp nodig bij het uitwerken van je website navigatie?

Ja, help mij!

3. Gebruik eenvoudig woorden als links 

Het gebruik van eenvoudig woorden als navigatie links zorgt voor een compact en overzichtelijk menu. Waar mogelijk gebruik je het liefst één woord. Om bijvoorbeeld ruimte te besparen zouden wij “Over ons” en “Ons werk” in “Over” en “Werk” kunnen veranderen. In ons eigen menu is dit niet nodig, want wij hebben genoeg ruimte en weinig links.

Meer voorbeelden zijn:

De bedoeling is wel om alleen de onnodige woorden weg te halen niet de belangrijk woorden. Als je een woord weghaalt waardoor je bezoeker in de war raakt ben je te ver gegaan. 

Denk bij jezelf dat elk woord dat je toevoegt de kans heeft om het minder overzichtelijk te maken. Als je toch lange navigatie links hebt overweeg dan minder links in het geheel te nemen. 

4. Focus op de juiste pagina’s

Als je als bedrijf aan je website werkt is het makkelijk fouten te maken die grote gevolgen hebben. Het is dus beter je op de juiste pagina’s te focussen en daar alle aandacht eerst in stoppen.

Verkoop je een product of een dienst? Dan zouden de informatie pagina’s daarover voor moeten gaan op de pagina over met uitleg over jouw bedrijf.

Wat willen je bezoekers doen? Wat zijn hun top 3 doelen? Zorg ervoor dat je je focust op deze doelen als je navigatie structuur van je website bepaald. 

Conclusie

Dat waren 4 eenvoudige tips voor het maken van een effectieve website navigatie. Breng deze principes in actie en bezoekers van je website zullen meer duidelijkheid krijgen over wie je bent en wat je doet. Negeer je deze regels toch dan is er kans je conversie lager is en je een marktaandeel misloopt of zelf verliest. “Als je verwart, verlies je”.

Meer lezen over UX Design