User Experience

Wat is UX design en waarom is het zo belangrijk?

UX design (User Experience design) is het proces dat duidelijkheid geeft over hoe de gebruiker zich door een webapplicatie of website heen beweegt. De digitale wereld kan voor de gebruiker nog wel heel verwarrend zijn. Vooral wanneer bijvoorbeeld een bestelproces niet intuïtief werkt. Veel van dit soort problemen kun je van tevoren voorkomen door even stil te staan en goed na te denken over hoe een gebruiker jouw functionaliteiten moet gebruiken.

Bijna vanzelfsprekend is dat dit onderdeel van een project enorme impact kan hebben op het succes van een website, webapplicatie of op een webshop. Bij een webshop gaat het zelfs vaak om een directe impact op de omzet. Wanneer je de conversie verhoogt omdat je veel tijd spendeert aan gebruikerservaring zie je dat direct terug in de portemonnee. Maar ook de web naar het contact op een simpele informationele website is al een goed voorbeeld waar het belangrijk is om op te letten.

Het UX proces is erg belangrijk voordat we de applicatie of website verder gaan ontwerpen en ontwikkelen. Dit scheelt veel tijd en moeite aan het eind van een project. Aanpassingen maken achteraf is natuurlijk niet efficiënt als je het van tevoren had kunnen bedenken.

Het kan echter wel heel nuttig zijn om achteraf nóg een analyse te doen met gebruikersdata. Hier zijn vele gereedschappen beschikbaar die inzicht geven in wat een gebruiker zoal doet. Met die data kun je uitzoeken hoe het nóg beter kan.

Wat hoort er allemaal bij UX Design

Niet te verwarren met UI Design die de focus meer legt op de indeling en het kleurgebruik van het project.