Betekenis van kleuren

Kleuren spelen een belangrijke rol in onze levens. Ze hebben invloed op onze gemoedstoestand en emoties op een manier die maar weinig andere dingen kunnen.

Dit blog is onderdeel van onze serie over de betekenis van kleuren. In deze serie zullen wij ingaan op de betekenis van de kleuren: groen, rood, geel, oranje, blauw, paars, wit en zwart.

Hoe de betekenis van kleuren verandert

Kleuren hebben een enorm grote rol in ons vakgebied. Vandaar dat wij daar ook veel onderzoek naar doen.

Je eigen gevoelens bij kleuren kunnen erg persoonlijk zijn. Een kleur kan iets te maken hebben met je verleden of je cultuur. In sommige westerse landen is bijvoorbeeld wit representatief aan puurheid en onschuldigheid terwijl oost Europese landen het zien als een symbool voor rouw.

Hoe belangrijk is de betekenis van kleuren en waarom spelen ze zo’n grote rol in ons leven? Wat voor impact heeft het op ons lichaam en geest? Lees hieronder de basis van wat de kleuren betekenen, hoe ze gebruikt worden en de effecten die ze hebben.

De kleur rood

Rood is de kleur van vuur en bloed dus wordt het geassocieerd met energie, oorlog, gevaar, kracht, vastberadenheid en ook passie, verlangen en liefde.

Rood is een zeer emotioneel intense kleur. Het verhoogt de stofwisseling, verhoogt de ademhalingssnelheid en verhoogt de bloeddruk. Het heeft een zeer hoge zichtbaarheid en daarom wordt het gebruikt voor stopborden, stoplichten en brandblussers. Rood wordt ook gebruikt om moed aan te geven. Daarom is rood ook in veel nationale vlaggen terug te vinden.

De kleur geel

Geel is de kleur van zonneschijn. Het wordt geassocieerd met vreugde, geluk, verstand en energie.

Geel produceert een verwarmend effect, stimuleert vrolijkheid, stimuleert mentale activiteiten en stimuleert spierenergie. Geel wordt vaak geassocieerd met voedsel. Helder, puur geel is een aandachtstrekker, dat is dan ook de reden waarom de meeste Taxi’s geel zijn in de VS. Bij overmatig gebruik kan geel een storend effect hebben. Baby’s schijnen meer te huilen in gele kamers. Geel wordt als eerder gezien dan andere kleuren als je ze tegen zwart plaatst. Deze combinatie is daarom vaak terug te vinden in waarschuwingslabels.

De kleur oranje

Oranje combineert de energie van rood en het geluk van geel. Het wordt geassocieerd met vreugde, zonneschijn en de tropen. Oranje vertegenwoordigt enthousiasme, fascinatie, geluk, creativiteit, vastberadenheid, aantrekkingskracht, succes, aanmoediging en stimulatie.

Voor het menselijk oog is oranje een zeer warme kleur dus geeft het ook het gevoel van warmte. Toch is oranje niet zo agressief als rood. Oranje vergroot de zuurstoftoevoer naar de hersenen, produceert een verfrissend effect en stimuleert de mentale activiteit. Het is ook een zeer geaccepteerde kleur onder jongeren. Als citrus kleur is oranje geassocieerd met gezond eten en stimuleert de eetlust. Op nationaal niveau staat oranje symbool voor kracht en uithoudingsvermogen.

De kleur groen

Groen is de natuurkleur. Het symboliseert groei, harmonie, frisheid en vruchtbaarheid. Groen heeft een sterke emotionele correspondentie met veiligheid.

Groen heeft grote geneeskracht. Het is de meest rustgevende kleur voor het menselijk oog. Groen suggereert stabiliteit en uithoudingsvermogen. Soms geeft groen een gebrek aan ervaring aan; bijvoorbeeld een “groentje” is een beginner. Groen, in tegenstelling tot rood, betekent veiligheid; Het is de kleur van de vrije weg in het verkeer.

Een uitgebreide beschrijving over de betekenis van de kleur groen is te lezen in dit blog: Betekenis kleur groen

De kleur blauw

Blauw is de kleur van de lucht en de zee. Het wordt vaak geassocieerd met diepte en stabiliteit. Het symboliseert vertrouwen, loyaliteit, wijsheid, zelfverzekerdheid, intelligentie, geloof, waarheid en de hemel.

Blauw wordt beschouwd als gunstig voor de geest en het lichaam. Het vertraagt de menselijke stofwisseling en produceert een kalmerend effect. Blauw is een mannelijke kleur. Ook onderdrukt het de eetlust.

De kleur paars

Paars combineert de stabiliteit van blauw en de energie van rood. Paars is geassocieerd met royalty’s. Het symboliseert macht, adel, luxe en ambitie. Ook wordt het geassocieerd met wijsheid, waardigheid, onafhankelijkheid, creativiteit, mysterie en magie.

Uit onderzoeken bleek dat bijna 75 procent van de kinderen paars kiest boven alle andere kleuren. Paars is in de natuur een zeer zeldzame kleur. Sommige mensen beschouwen het dan ook als een kunstmatige kleur.

De kleur wit

Wit is geassocieerd met licht, goedheid, onschuld, zuiverheid en maagdelijkheid. Het wordt beschouwd als de kleur van perfectie.

In kleurenpsychologie is wit de kleur van een nieuw begin. Het is het lege doek wachtende om opgeschreven te worden. Terwijl wit niet onze zintuigen stimuleert, opent het wel de weg voor het creëren van alles wat de geest kan bedenken.

De kleur zwart

Zwart is geassocieerd met kracht, elegantie, formaliteit, dood, kwaad en mysterie.

Zwart is een mysterieuze kleur die verband houdt met angst en het onbekende. Het heeft meestal een negatief effect. Zwart geeft kracht en gezag aan. Het wordt ook beschouwd als een zeer formele, elegante en prestigieuze kleur (zwarte band, zwarte mercedes). Ook wordt gezien als het symbool van verdriet.

Wordt vervolgd

Nu er een duidelijk beeld is geschreven van de basis van wat elke kleur betekent gaan wij hier later verder op in. Je kan hierbij verwachten:

Lees het blog Betekenis kleur groen