Betekenis kleur groen

Dit blog is onderdeel van onze serie over de betekenis van kleuren. In deze serie zullen wij ingaan op de betekenis van de kleuren: groen, rood, geel, oranje, blauw, paars, wit en zwart.

Betekenis kleur groen


Groen is secundaire kleur en bevindt zich spectraal gezien tussen geel en blauw in. De complementaire kleur van groen in het traditionele kleursysteem is rood.

Groen is de kleur van leven, vernieuwing, natuur, energie en wordt ook geassocieerd met groei, veiligheid, milieu en overeenstemming. Traditioneel gezien wordt groen ik verband gebracht met geld, financiën, bankieren, ambitie, hebzucht en jaloezie. 

De kleur groen heeft een genezende kracht en wordt beschouwd als een rustgevende en ontspannende kleur voor het menselijk oog. Groen is de dominerende kleur in de natuur. Doordat de mens er zo gewend aan is groen te zien kan dit in allerlei producten en ontwerpen verwerkt worden zonder dat het storend is voor het oog. 

Doordat groen wordt geassocieerd met vernieuwen en groeien staat het vaak voor gebrek aan ervaring en de behoefte om te groeien. Het staat ook voor nieuwe groei en wedergeboorte, omdat in de lente alle planten weer groen worden na de koude wintermaanden.


De kleur groen beïnvloedt ons fysiek en mentaal op verschillende manieren. Groen is rustgevend, ontspannend en jeugdig. Groen brengt ook een gevoel van hoop, gezondheid, avontuur en zelfbeheersing met zich mee. In het dagelijks leven wordt de kleur groen vaak gebruikt om veiligheid aan te duiden. Groen is gerelateerd aan de natuur en energie en wordt daarom vaak gebruik om ‘groene’ producten weer te geven en te promoten.

In verschillende culturen heeft groen andere betekenissen. Als voorbeeld is de nationale kleur van Ierland groen en wordt in geassocieerd met geluk, klavertjes en hun nationale feestdag “Saint Patrick’s Day”. Groen heeft ook een sterke band met de Islam.